Nasvete, kako pripraviti površine za shranjevanje pridelkov, najdete v prejšnjem članku tukaj.


Dobro skladiščenje krompirja bo pomagalo ne le tistim, ki ga sadijo, ampak tudi tistim, ki želijo jeseni kupiti zalogo za vso zimo. Prednost te strategije je, da se s pravilnim skladiščenjem izognemo na primer zamrzovanju ali kemičnim obdelavam proti kaljenju, ki so običajna pri skladiščenju trgovcev.

Preprost postopek shranjevanja krompirja v zabojih:

  • Krompir je treba po obiranju pustiti, da se posuši - to je obdobje "zdravljenja". Sušiti naj bi se v približno 2 tednih, v lepem vremenu, vendar ne na direktnem soncu. Nato jih previdno poberite in močno poškodovane, obolele ali zelene kose zavrzite.
  • Sortirani krompir pustimo »dihati« v temnem, dobro prezračevanem prostoru s temperaturo okoli 12-17 °C.
  • Krompir shranite v sterilizirane zaboje do višine približno 60 cm, tako da imajo vse plasti dober dovod zraka. Ta višina bo olajšala tudi pregledovanje in pobiranje krompirja, da odstranimo gnile ali kako drugače poškodovane koščke.


Temperatura za shranjevanje krompirja naj bo približno 4-6 °C in visoka vlažnost. Če je krompir pravilno skladiščen, lahko zdrži 6-8 mesecev.