Da bosta zelenjava in sadje obstojna tako dolgo kot pravkar odtrgana z drevesa ali pobrana s tal, moramo poskrbeti za pravilno skladiščenje. Prednost imajo tisti, ki imajo možnost skladiščenja sadja v kleti pod nivojem tal. V teh območjih je temperatura konstantna in ne pade pod ledišče. Primerni pa so tudi drugi prostori, na primer neogrevana garaža, shramba ali veranda. Tudi tu pa je treba poskrbeti za stalno temperaturo. Za korenasto zelenjavo je idealna temperatura med 4 - 12 °C, za sadje kot so hruške in jabolka pa nad lediščem do 5 °C. Vlažnost zraka naj bo približno 80%, da bo pridelek dolgo časa svež.


Pri shranjevanju pridelka za zimo je treba izbrati tudi pravo sorto in pravi čas žetve. Sadežev ne smemo trgati prezgodaj, da bodo imeli pravi okus, niti prepozno, saj bi hitreje začeli gniti. Sadja in zelenjave tudi ne shranjujte v istih prostorih, saj lahko vplivata drug na drugega. Na primer, daljše shranjevanje jabolk s korenjem lahko spremeni njihov okus.

Prvi korak pri sami pripravi na skladiščenje naj bo razkuževanje prostora. Predvsem v kleteh, kjer je veliko zračne vlage in zato obstaja možnost nastanka plesni, je treba pred shranjevanjem novega pridelka očistiti in razkužiti vse prostore. Začnemo s čiščenjem – pometemo tla, pometemo pajčevino in se znebimo žuželk in sluzi. Nato preidemo na dejansko dezinfekcijo. Uporabimo lahko na primer raztopino apna in vode v prahu, žveplove stenje ali uporabimo parni čistilec in razkužimo z vročo paro.


Če smo s skladiščnimi površinami končali, je dobro pripraviti škatle in zaboje ter regale in police, na katere jih bomo postavili. Dobro jih je tudi očistiti in razkužiti ali sterilizirati, da tudi tu ne ostanejo spore plesni. Če imate plastične zaboje, se vam ni treba bati ponovne uporabe parnega čistilnika, lahko pa uporabite tudi navaden kis npr. Plodove skušamo skladiščiti tako, da med transportom v zabojih ne bodo zmečkani, in jih skušamo skladiščiti v eni plasti, da jih lahko čez zimo enostavno pregledamo in vržemo upognjene kose.

Našo ponudbo zabojev najdete tukaj.