Posoda iz neglazirane keramike, tj. žgane gline, je odlična za pripravo hrane brez uporabe maščob. To posodo pred peko namočimo v vodo, ki jo med postopnim segrevanjem in peko postopoma sproščamo. Je pa pomembno, da se držimo postopka, da bo ta lonec služil čim bolje in čim dlje.
 
 
Pečenje
 
Pred uporabo je treba pekač za 20 minut potopiti v vodo in nato vanj položite hrano. Napolnjen pekač postavimo v hladno pečico, da temperatura postopoma narašča.
 
Jed se peče v lastnem soku, za pripravo ni potrebna dodana maščoba. Zahvaljujoč postopnemu izhlapevanju vode iz por glinene posode se meso sploh ne izsuši in ostane čudovit sok, poln arome in okusov. Če želite, da je hrana hrustljava, jo lahko pripravite brez pokrova.
 
Čiščenje
 
Za čiščenje ne uporabljajte detergentov, saj lahko pridejo v pore pekača. Zato pekač očistite s toplo čisto vodo in nekovinsko žično krtačo. Pustite, da se temeljito posuši in shranite nepokrito.
 
Neglazirana keramika je nagnjena k pokanju, zato je potrebno, da se temperatura med žganjem postopoma dviguje. Če je treba posodo namazati, uporabite toplo vodo in ko pekač vzamete iz pečice, ga vedno postavite na mehko in suho brisačo ali drugo podlogo. To bo zagotovilo, da ne bo prišlo do toplotnega udara ali mehanskih poškodb.