Domača mast (1. del)
Beseda mazilo v nas vzbudi nekaj nezdravega in škodljivega, da je v njem veliko holesterola, ki zamaši naše žile. V zadnjem času pa se je izkazalo, da vsebuje veliko koristnih snovi, skoraj nič holesterola in ima zelo širok spekter uporabe.
Kaj vsebuje mast:
- idealno razmerje ti esencialne maščobne kisline, ki so vezane v maščobah:
- Oleinska kislina - pomaga zniževati holesterol, je učinkovito preprečevanje sladkorne bolezni in očesnih bolezni.
- Linolna maščobna kislina (omega-6 maščobne kisline) - upočasnjuje rast maščobnega tkiva, lajša holesterol in pomaga preprečevati prezgodnjo aterosklerozo in kronično visok krvni tlak
- Linolenska maščobna kislina (omega-3 maščobne kisline) - pomaga pri popravljanju procesov v človeškem telesu, pravilnem delovanju živcev in srčno-žilnega sistema.
Česa mast ne vsebuje:
- Transmaščobne kisline - ob zaužitju se znatno poveča holesterol in jih vsebujejo strjene maščobe
- Barvila in aromatične snovi - mazilo teh snovi ne potrebuje
Prednosti masti:
- dolg rok uporabnosti - s pravilnim shranjevanjem v temnem in hladnem prostoru
- visoka vsebnost t.i "Zdrave" maščobe.
- ne vsebuje laktoze
- mazilo se zelo namaže na kruh
- mazilo lahko pomaga tudi pri zdravljenju bolezni – tople obloge s svinjskim mazilom imajo dokazan učinek pri zdravljenju bolezni zgornjih dihal in pri zdravljenju kašlja.
Recept za domačo svinjsko mazilo:
surove svinjske slanine, malo vode in soli
Slanino narežemo na majhne kocke. Biti morajo približno enaki, da se enakomerno zapečejo. Koliko slanine uporabite, je individualno. Približno 2 kg slanine je približno 1 kg mazila. Slanino damo v večji lonec z malo vode (približno 1 deciliter) in solimo. Dušimo na majhnem ognju ob stalnem mešanju, da nam slanina ne zapeče. Ko se mazilo začne tvoriti, ga začnemo jemati v zbirno posodo. Ta postopek nadaljujemo, dokler drobtine ne postanejo zlati in hrustljavi. Preostalo mazilo precedite v zbirno posodo. Shranjujte v posodi za mazilo ali v steklenicah v temnem in hladnem prostoru.
Recepti in ideje z mazilom bodo predstavljeni v naslednjem delu članka.