Svinjsko mazilo, če ne pretirava, je zelo primerno za uživanje. Je zelo okusna in tudi zdrava. Najlažje ga uporabite, če ga namažete na kruh. Vse kar morate narediti je kos kruha, sol in po okusu čebulo ali drugo zelenjavo. Zamenjamo ga lahko s skoraj vsakim receptom za olje ali maslo. Odličen je za cvrtje, ker ima visoko temperaturo dimljenja – zato v njem kasneje nastajajo škodljive snovi. Možna je tudi uporaba namesto golaž olja.

Lahko pa se svinjsko mazilo uporablja tudi na druge načine. Uporablja se v povezavi z različnimi zelišči, ker vsebuje kisline, ki vežejo učinkovine in jih pomagajo absorbirati neposredno v podkožne plasti. Zdravi na primer ekceme, vnetja, pomaga pri celjenju brazgotin, krčnih žil in zahvaljujoč kolagenu lepo ugasne kožo in se bori proti gubam, pomaga pri bronhitisu, bolečih sklepih in mišicah.


Tukaj vam bomo pokazali sladek recept in recepte za njegovo predelavo z zelišči.

Svinjski piškoti

potrebujemo:

500 g navadne moke,
3 žličke pecilnega praška
250 g granuliranega sladkorja
2 jajci
10 žlic masti
Sladkor v prahu za posip.

Sladkor in jajca zmešamo v peno, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Svinjsko mazilo raztopite v vodni kopeli. Lahko ga tudi raztopimo v mikrovalovni pečici, vendar pazimo, da se ne začne drobiti. Mazilo vmešajte v jajčno peno. Dodamo moko in pecilni prašek. Za boljši okus lahko dodamo tudi pol žličke sode bikarbone. Zamesimo testo, ki ga pustimo v hladilniku za pol ure. Po izvlečenju razvaljamo približno 5 mm debelo ploščo in izrežemo piškote. Pečemo jih v pečici.


Mazilo za alergije, rinitis in težave z dihali

potrebujemo:

20-30 listov medenih nožev
200 g masti

Najprej segrejte mazilo, dodajte sveže liste trate, zmanjšajte temperaturo na najnižjo raven in vzdržujte konstantno temperaturo približno 2 uri. Včasih je treba mešanico premešati in pustiti, da se zelišče napoji. Nato pustite, da se ohladi in shranite v hladilnik za 24 ur. Postopek bomo ponovili naslednji dan. Nato, ko se zmes nekoliko ohladi, jo odcedimo v posodice, ki jih je mogoče zapreti.


Domače mazilo za bolečine v sklepih in težave s kožo

potrebujemo:

250 g masti
dve polni pesti cvetov kamilice

Na ognju raztopimo mazilo, dodamo kamilico in zavremo. Nato ga odstavimo in shranimo na hladnem za 24 ur.Naslednji dan zmes segrejemo in pritisnemo na platno.

Poleg kamilice lahko ta mazila za kolena naredimo tudi iz lovorovih listov, divjega kostanja ali čebulnih olupkov.