Zvezdasti janež
Zvezdasti janež je znana začimba, ki raste kot sadež na drevesu, ki zraste do višine 7-11 metrov. Plodove oberemo pred zorenjem in jih nato sušimo na soncu, da se strdijo. Zanj je značilna značilna zvezdasta oblika, rdeče-oranžna barva in prodorna aroma.
Zvezdasti janež vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in dragocene vlaknine. Je vir cele vrste mineralov in elementov v sledovih, kot so železo, magnezij, cink, mangan, selen in baker. Vsebuje tudi omega 6 maščobne kisline, vitamina A in C ter folno ali pantotensko kislino.
Zvezdasti janež deluje antiseptično in protivirusno ter deluje kot antioksidant. Je odličen pomočnik v boju proti prostim radikalom in za podporo imunosti. Pozitivno vpliva na proces prebave.
Zvezdasti janež
- ima antibakterijske učinke
- je bogat z antioksidanti
- ima protiglivične lastnosti
- pomaga v boju proti gripi
- ohranja zdravo prebavo
Zmleti zvezdasti janež se lahko uporablja v gastronomiji za aromatiziranje mesa in pečenega krompirja ali za aromatiziranje prelivov in omak. Pogosto se uporablja za aromatiziranje džemov, sirupov, likerjev in marmelad.
Janežev čaj
- 1 čajna žlička mletega zvezdastega janeža
- 250 ml vode
- Med, cimet, limona po okusu
Zvezdasti janež prelijemo z vročo vodo in pustimo stati približno 7 minut. Čaj se pije topel. Lahko ga začinimo z medom, ščepcem cimeta ali limone. Podpira imuniteto v zimskih mesecih, pomaga pri zastojih, pa tudi pri bolečinah v sklepih in prebavnih motnjah.