Zvezdasti janež je znana začimba, ki raste kot sadež na drevesu, ki zraste do višine 7-11 metrov. Plodove oberemo pred zorenjem in jih nato sušimo na soncu, da se strdijo. Zanj je značilna značilna zvezdasta oblika, rdeče-oranžna barva in prodorna aroma.
 
 
 
 
Zvezdasti janež vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in dragocene vlaknine. Je vir cele vrste mineralov in elementov v sledovih, kot so železo, magnezij, cink, mangan, selen in baker. Vsebuje tudi omega 6 maščobne kisline, vitamina A in C ter folno ali pantotensko kislino.
 
 
 
 
Zvezdasti janež deluje antiseptično in protivirusno ter deluje kot antioksidant. Je odličen pomočnik v boju proti prostim radikalom in za podporo imunosti. Pozitivno vpliva na proces prebave.
 
 
 
 
Zvezdasti janež
 
  • ima antibakterijske učinke
  • je bogat z antioksidanti
  • ima protiglivične lastnosti
  • pomaga v boju proti gripi
  • ohranja zdravo prebavo
 
 
 
 
Zmleti zvezdasti janež se lahko uporablja v gastronomiji za aromatiziranje mesa in pečenega krompirja ali za aromatiziranje prelivov in omak. Pogosto se uporablja za aromatiziranje džemov, sirupov, likerjev in marmelad.
 
 
 
 
Janežev čaj
 
 
 
 
  • 1 čajna žlička mletega zvezdastega janeža
  • 250 ml vode
  • Med, cimet, limona po okusu
 
 
 
 
Zvezdasti janež prelijemo z vročo vodo in pustimo stati približno 7 minut. Čaj se pije topel. Lahko ga začinimo z medom, ščepcem cimeta ali limone. Podpira imuniteto v zimskih mesecih, pomaga pri zastojih, pa tudi pri bolečinah v sklepih in prebavnih motnjah.