Kakšne so funkcije geotekstila?

Geotekstil je bil prvotno uporabljen za ustvarjanje pregrade v tleh, ki je preprečevala mešanje različnih plasti tal. tako ščiti pred plazovi in ​​drugimi poškodbami. Imajo torej zaščitno, ločevalno, drenažno, krepilno ali filtrirno funkcijo. Uporabljajo pa se predvsem na vrtu za zatiranje plevela, škodljivcev ali vremenskih razmer.


Geotekstil delimo na dve osnovni vrsti - tkani in netkani. Netkani geotekstili so izdelani iz neskončnih vlaken s prebadanjem in opravljajo ločevalno in zaščitno funkcijo. Tkani geotekstili so sestavljeni iz vlaken, prepletenih v dveh pravokotnih smereh in opravljajo funkcijo ločevanja in filtriranja.


Uporaba netkanih tkanin na vrtu

Uporabljamo ga v treh barvah - beli, črni, rjavi in ​​v različnih gostotah za različne namene.

Bela netkana tkanina se uporablja za pokrivanje celih rastlin, preprečevanje sončnih opeklin in drugih vremenskih razmer. Pomagal bo tudi proti zmrzali in škodljivcem.

Črni netkani material ne prepušča sončne svetlobe, zato je odličen pomočnik v boju proti plevelom. Rastline, ki jih želimo vzgojiti na gredici, preprosto potisnemo skozi luknjo v tkanini, druge rastline brez svetlobe ne bodo preživele.

Rjava netkana tkanina ima enak namen kot črna, vendar se bolje zlije z okoljem, zato jo uporabljamo v dekorativne namene, na primer pod zastirko.


Uporaba tkanine na vrtu

Ta tkanina loči tla od različnih lastnosti, vendar ohranja njeno prepustnost. Primerno za bazene ali za pokrivanje peskovnika proti mačkam. Pravilno nameščen, saj ima nizko ekspanzijo, pomaga izravnati površine. Tako je primeren tudi kot podlaga za dovoze in pločnike. Zaradi svoje prepustnosti preprečuje nastanek luž in luž.