Mak je enoletna rastlina, ki zraste do 1,5 metra. Prvotno prihaja iz Vzhodne Indije in Turčije, danes pa se goji v različnih podnebjih skoraj po vsem svetu. Njeno gojenje je v več evropskih državah prepovedano zaradi možne zlorabe za proizvodnjo narkotičnih substanc.

Mak vsebuje veliko količino kalcija - 12-krat več kot v kravjem mleku. Mak vsebuje tudi maščobe, vlaknine, fosfor, magnezij in cink, železo. Mak je odličen vir mangana, vsebuje predvsem vitamin E.

Učinki na zdravje:

  • Zmanjšuje izpadanje las, lomljive nohte, karies.
  • Ščiti pred osteoporozo, podpira tvorbo kostnega tkiva.
  • Zmanjšuje vnetja v krvnih žilah, preprečuje njihovo mašenje.
  • Pomaga pri prebavi, izboljša delovanje črevesja, lajša težave z zaprtjem.
  • Deluje analgetično, zmanjšuje bolečine in lajša mišične krče.
  • Pozitivno vpliva na kožna vnetja in ekceme, izboljša videz kože.
  • Deluje sedativno, izboljšuje spanec, pomirja, pozitivno vpliva na utrujenost in stres.
  • Zakisa telo, znižuje holesterol, podpira imunost.