Krompir vrste "A"


Ta krompir je namenjen za solate in kot prilogo. So trdi in zato ne razpadajo, imajo fino do srednje fino strukturo, so rahlo mokasti in zmerno vlažni.


Krompir vrste "B"


Ta vrsta krompirja je univerzalna, zato se pogosto uporablja za dolgoročno skladiščenje. Z njim ne boste pokvarili solate ali druge pripravljene priloge. Uporabljamo jih tudi v juhah ali za pripravo njokov. So poltrdni, polzviti, fine do grobe strukture, zmerno vlažni do suhi.


Krompir vrste "C"


Želite pripraviti slasten krompirjev pire ali krompirjevo testo za slivove kroglice? Kupite le krompir za kuhanje tipa C. Je mokast, srednje prebavljiv, polgrob, srednje vlažen do suh. Vsebujejo veliko škroba, zato se testo iz njih dobro poveže. Ta vrsta je primerna tudi za krompirjeve palačinke, pomfrit, čips.


Krompir vrste "D"


Te vrste v trgovinah običajno ne srečamo. To je predvsem krmni krompir, lahko pa ga uporabimo tudi za pripravo krompirjevega testa ipd. Ta krompir je zelo mokast, dobro prebavljiv in ima grobo strukturo.


Mešane vrste


V trgovinah lahko srečamo tudi AB ali na primer BC. Ti mešani tipi imajo značilnosti obeh izvirnih tipov in prevladujejo nad prvimi navedenimi značilnostmi. Z drugimi besedami, z oznako AB je krompir trši, manj razkuhan in bolj primeren za solato.