Zgodovina in pomen
Muškatni oreščki imajo bogato zgodovino, ki sega v antične čase. Izvirajo iz južne Afrike, v Evropo pa so jih prvič uvozili v 17. stoletju. Njihova dišava in lepota sta hitro pridobili popularnost v vrtovih aristokracije. Danes so pelargonije priljubljene rože ne le zaradi svoje estetske vrednosti, ampak tudi zaradi sposobnosti odganjanja žuželk in zdravilnih lastnosti.

Različice in barve
Pelargonije so na voljo v številnih različnih sortah in barvah, zaradi česar so priljubljena izbira za vrtnarje in aranžerje. Med najpogostejše spadajo bršljanaste pelargonije, conske pelargonije, polične pelargonije in mnoge druge. Barve segajo od svetlih odtenkov rožnate in rdeče do odtenkov bele in vijolične.

Za še več cvetov je tukaj tudi posebno gnojilo za pelargonije.


Nega in gojenje
Skrb za pelargonije ni pretežka, vendar zahteva nekaj pozornosti. Postavljene morajo biti na sončno lego in prejeti veliko vode, vendar so občutljive na prelivanje. Redno obrezovanje in odstranjevanje odcvetelih cvetov spodbuja rast novih cvetov in ohranja rastline zdrave in lepe.

Najboljši čas za sajenje
Najboljši čas za sajenje pelargonij je odvisen od lokacije in lokalnih podnebnih razmer. Na splošno jih lahko sadimo spomladi, ko ni več nevarnosti zmrzali, do začetka poletja. Ta časovni okvir jim omogoča, da vzpostavijo močan koreninski sistem in se prilagodijo pred prihajajočimi vročimi poletnimi meseci. Če se odločite za sajenje v posode ali lonce, jih lahko celo sezono gojite tudi v zaprtih prostorih, na prosto pa jih prestavite šele, ko mine nevarnost zmrzali.

Naš izbor zabojev za sajenje čudovitih pelargonij najdete tukaj.

Sezona pelargonij je čas, poln lepote, dišav in navdušenja. Te rože nas očarajo s svojo eleganco in živobarvnimi cvetovi, ki nas spominjajo na lepoto narave in radosti vrtnarjenja. Ne glede na to, ali so na vašem vrtu, terasi ali v notranjih prostorih, pelargonije vsakemu okolju dodajo pridih elegance in stila.