Potrebujemo

  • kumare,
  • nakladalec,
  • kis,
  • sladkor,
  • korenček,
  • čebula,
  • koper,
  • voda,
  • in nekaj listov zelene ali malo hrena po okusu.

Osnova je vsekakor nakladalec. Lahko ga naredite doma - le malo popra, gorčičnih semen in soli. Ničesar pa ne boste pokvarili niti kupljenega v trgovini. Ne glede na to, ali izdelujete veliko količino ali eno steklenico, vam ni treba skrbeti, da bo nakladalnik ostal. Izdelava po navodilih na embalaži ni zapletena, po kuhanju in ohlajanju pa jo lahko nekaj mesecev hranimo v čistih steklenicah in jo po potrebi izvlečemo ven. Če ostane po vrenju kumar, ga bomo uporabili pri kuhanju gob ali bučk.


In zdaj kumare. Kumare temeljito očistimo in operemo. Pripravili bomo steklenice, če se niso imeli časa posušiti, jih le speremo z malo kisa ali nakladalko.


Očiščeno čebulo in korenje narežite na majhne koščke in v vsako stekleničko dajte malo na dno. Je zelenjava, ki je pri roki skoraj v vsakem gospodinjstvu. Po kuhanju ga lahko uživamo skupaj s kumarami in jim da nekoliko drugačen okus. Za spremembo lahko poskusimo dodati kos hrena. Nato kumare trdno naložimo, vendar ne povsem do roba. Na vrh vsake steklenice dodajte majhno vejico zelene in kopra. Zalijemo hladno nakladalko in pustimo, da najbolje stoji od večera do jutra.


Nato kuhamo v velikem loncu in na dno položimo kos krpe. V njej lahko naredimo nekaj lukenj, da nam ga vrela voda ne dvigne. Steklenice se ne smejo dotikati niti lonca niti ena druge, da se ne zlomijo in voda v loncu ne sme segati do pokrovov, naj bo približno 1,5 cm pod njimi. Zavremo in majhne steklenice kuhamo približno 7 minut, velike pa približno 10 minut. Izvlecite steklenice in jih obrnite na glavo ali pa jih pokrijte s hladno mokro krpo.