Mravlje in njihovi stranski učinki:

  • tla se izsušijo,
  • ponekod trpi trava,
  • sveže sadike niso poseljene
  • rastline bolj napadajo listne uši
  • njihova visoka pojavnost na območju pogostega gibanja ljudi, zlasti otrok

Mravlje in listne uši

Največje težave v sadovnjaku povzročajo mravlje in listne uši. Izcetki listnih uši so odlična hrana za mravlje in cerca živijo skupaj v simbiozi. Mravlje skrbijo za listne uši in prispevajo k njihovemu razmnoževanju – ščitijo listne uši pred pikapolonicami, jim omogočijo prezimovanje v mravljišču in jih po potrebi na lastnih ramenih prenesejo na druge rastline, sadike in sadne grmovje.

Kako se znebiti mravelj?

Obstaja veliko preverjenih trikov, kako se znebiti mravelj na domačem vrtu. Mravljišče lahko na primer prelijemo s kuhano vodo, pomagali nam bodo tudi cimet, soda bikarbona ali mleta kava, katere vonj jih moti. Na vrtu lahko posadimo tudi zelišča, ki odganjajo mravlje – meto, baziliko, timijan, majaron, rožmarin ali sivko. Ko uporabljate koruzno moko, mravlje, ki jo zaužijejo, nabreknejo in poginejo.

Če pa ti viri ne delujejo, je na trgu veliko izdelkov, ki pomagajo in pomagajo. Poleg tega se lahko kot insekticid uporablja insekticid za odganjanje žuželk, ki se lahko uporablja kot insekticid v kolonijah. Ali pa so na voljo različni praški in krede, odvisno od vrste in števila mravelj. Za zaščito dreves lahko uporabite pasti z lepljivim učinkom.

Če imate raje bolj humano rešitev, vam bo pomagal cvetlični lonec z žagovino. Če v kolonijo damo dobro zgoščeno žagovino, je velika verjetnost, da se bodo vanjo naselile mravlje, tako da se lahko preselimo na mesto, ki nam ves čas ustreza.