Levisticum officinale spada v družino korenčkov. Je velika rastlina, ki zraste do 2 metra v višino. Gojimo jo v globokih, dokaj vlažnih in hranljivih tleh na polsenčnih legah. Razmnožujemo jo lahko s koreninskimi potaknjenci, lahko pa tudi s semeni, ki pa rastejo počasi.

Luštrek se v gastronomiji uporablja predvsem kot začimba tipa Maggi – v juhah, omakah ali solatah. Uporabimo lahko liste, korenine ali celo semena, ki jih uporabimo na primer v kislih kumaricah. Pogosto je vključena v recepte za domačo zelenjavo.

Luštrek ima tudi zdravilne učinke, predvsem zaradi vsebnosti flavonoidov (rastlinski antioksidant brez negativnih lastnosti), eteričnih olj (značilen vonj in okus, protivnetno in antibiotično delovanje), vitamina A, vitaminov skupine B in vitamina C (antioksidant in poživilo). imunosti telesa) in kalcij.

 

Učinki:

  • Diuretični učinki
  • Podpora urinskega sistema
  • Podpira prebavo
  • Poveča apetit
  • Pomaga pri čiščenju (razstrupljanju) telesa
  • Podpora krvnega obtoka
  • Zmanjša sluz, s čimer izboljša dihanje.

Toda tudi tukaj je vse v zmernosti. Pazite se njegove pretirane uporabe. Lahko pride do nasprotnega učinka od tistega, kar potrebujemo, torej do težav s prebavo ali ledvicami. Njegova uporaba ne sme trajati dlje kot 3 tedne.

 

Čaj:


1 čajna žlička posušenih listov ali posušene korenine 

250 ml vrele vode

Pokrijte Luštrek z vrelo vodo in pustite, da se infundira 15 minut. Popijemo 2 do 3 skodelice na dan.