Lubenica je vzpenjavka, ki ima rada toplo, a ne vroče podnebje. Izvor melone bi morali iskati v Afriki, danes pa jo gojijo v državah južne in jugovzhodne Evrope, v Izraelu in v severni Afriki.

V 100 g lubenice je le 30 kalorij, 0,17 g maščobe, 6,03 g ogljikovih hidratov, 0,69 g vlaknin, 0,65 g beljakovin. Vsebujejo tudi karotene, ki se spremenijo v vitamin A, vitamin B1-tiamin, B3-niacin, B5-pantotensko kislino, B7-biotin, B9-folno kislino, C in E. Minerali in elementi v sledeh, ki jih vsebuje so: silicij, železo, mangan, baker, magnezij in kalcij.



Učinki lubenice:

1. Podpira prebavo - vsebnost vlaknin podpira in pomaga pri pravilnem delovanju prebavnega sistema.
2. Prispeva k zdravemu srcu – uživanje zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, ščiti celice pred poškodbami in tudi znižuje visok krvni tlak, pomaga izboljšati prekrvavitev in zmanjšati nalaganje odvečne maščobe.
3. Hidrira – lubenica vsebuje visok delež vode. Preprečuje dehidracijo telesa, kar je velik plus v dneh, ko so temperature nad 30°C. Sok lubenice je poln elektrolitov, pomaga vzdrževati režim pitja, zavira simptome toplotne kapi in pospešuje regeneracijo telesa.
4. Podpira lepo kožo in zdrave lase – vitamin A je osnova lepe kože in las. Pomaga jih ohranjati hidrirane, s čimer prispeva k obnovi kolagena in glajenju gub.
5. Blaži simptome miastenije gravis
6. Lubenica ščiti delovanje živcev – bogata je s kalijem, ki pomaga uravnavati delovanje živcev tako, da olajša prenos električnih impulzov in sporočil.