Za različna vina obstajajo različni kozarci. S pravilno obliko kozarca namreč lahko poudarimo aromo, barvo in okus pijače. Visok pecelj za držanje kozarcev preprečuje prenos toplote z roke na pijačo.

Belo vino

Kozarci za belo vino imajo manjšo čašo (zgornji del kozarca), da vino manj oksidira, a hkrati sprosti vse svoje arome. Pecelj je običajno krajši od kozarcev za rdeče vino.


Rdeče vino

Kozarec, v katerem serviramo rdeče vino, ima velik pehar, ki pospeši oksidacijo in zgladi kompleksnost okusa in arome, saj je rdeče vino praviloma gostejše in bolj dišeče. Imajo daljši pecelj kot kozarci za belo vino in se zožijo proti robu, da usmerijo aromo vina neposredno v nos, kar izboljša izkušnjo pitja.


Peneče se vino

Za šampanjec ali peneče vino imamo več možnosti kozarcev - "Flute", "Tulip" in "Saucer". Najpogosteje se uporabljajo kozarci, ki so ozki z visokim kozarcem, kar pomaga ohranjati bogastvo pijače. Na dnu kozarca je majhna zareza, ki podpira nenehno dvigovanje mehurčkov. Kozarci "Flute" so visoki, ravni in vitki, ozka posodica sedi na dolgem peclju. Kozarci »Tulipán« imajo širšo čašico kot piščal, ki se proti vrhu rahlo zoži. Kozarci "saucer" so bili priljubljeni v začetku 20. stoletja. Imajo širok in plitek kozarec, zato mehurčki veliko hitreje pobegnejo iz pijače, vinska cvetica se hitro razvije, a tudi hitro zbledi.


Našo ponudbo kozarcev za vino najdete tukaj.

Našo ponudbo kozarcev za šampanjec najdete tukaj.