Koruza je zdrava žitarica, ki ne vsebuje glutena in jo zato lahko uživajo tudi celiakiji. Vendar pa vsebuje vitamine skupine B, vitamin A in vitamin E ter minerale, kot so fosfor, kalij, kalcij in magnezij. Zahvaljujoč temu je koristen za živčni sistem in splošno delovanje, za zdravo kožo in tudi preprečuje nastanek gub.


Pri kuhanju koruze je pomembna njena izbira. Najbolje ga je vzgojiti doma, če pa te možnosti nimate, ga poiščite pri domačih pridelovalcih ali tržnicah. Kupite sladko koruzo, ki je najboljša za uživanje. Najboljše je klasje, ki je rahlo rumeno in ima lepo razporejena zrna. Nezrela koruza je bleda, prezrelo klasje pa izrazito rumeno.
Kuhanje koruze


Potrebujemo

  • vodo
  • klasje koruze
  • sol
  • maslo ali zeliščno maslo

V dovolj velikem loncu zavremo vodo. Ko voda začne vreti, lahko na dno položimo nekaj notranjih listov koruze, ki bodo dodali še več okusa. Koruzo nato položimo na liste, tako da je popolnoma v vodi. Vode ne solimo, ker bi se koruza med kuhanjem strdila. Sladko koruzo kuhamo približno 15 minut. Če imamo manjše klasje krmne koruze, ga kuhamo približno 35-40 minut. Ali je koruza kuhana lahko preizkusimo tudi z vilicami. Zrna morajo biti mehka in voljna, če se predolgo strdijo v vodi.

Mehko kuhano koruzo vzamemo iz lonca in pustimo, da se odcedi. Na vsaki strani ga posolimo in neposredno na krožniku dodamo maslo.


Želimo vam dober okus