1. Upoštevajte razmerja in merilo:

Pri postavljanju okraskov na vrtu je pomembno upoštevati njihova razmerja in obseg glede na celoten prostor. Veliki okraski lahko preplavijo majhne vrtove in nasprotno, premajhni okraski se lahko izgubijo v velikih prostorih. Poskusite najti ravnotežje in izberite okraske, ki dopolnjujejo velikost vašega okolja.

2. Razmislite o funkciji:

Preden postavite okraske na vrt, se vprašajte, kakšno funkcijo naj imajo. Na primer, skulpture ali fontane lahko služijo kot dominantni elementi vrta in pritegnejo pozornost, medtem ko lahko cvetlične lonce in posode uporabimo za ustvarjanje prostora za rože in rastline. Upoštevajte tudi praktične vidike, kot je dostop do vrta in gibanje po njem.

3. Uporaba osrednje in žariščne točke:

Fokalna točka se pogosto imenuje osrednji ali dominantni element v vrtu, ki pritegne pozornost in ustvari vizualno podobo. To je lahko na primer kip, vodnjak, velik cvetlični lonec ali drug okrasni element, postavljen v središče vrta. Osrednji deli pogosto služijo kot bistvena referenčna točka za obiskovalce vrta in mu dodajo čar in značaj.

So ključni elementi pri oblikovanju vrtne arhitekture. Postavitev okraskov v bližini teh točk lahko ustvari privlačno vizualno podobo in pritegne pozornost. Na primer, postavitev kipa ali vodnjaka na sredino vrta lahko služi kot osrednja točka in doda vrtu čar.

4. Igrajte se s teksturami in materiali:

Ko izbirate dekoracije in jih postavljate na vrt, se ne pozabite poigrati z različnimi teksturami in materiali. Kombinacija različnih elementov, kot so kovina, les, kamen ali keramika, lahko ustvari zanimiv vizualni kontrast in doda značaj vrtu. Eksperimentirajte z različnimi kombinacijami, dokler ne najdete pravega videza za svoj vrt.

5. Ne pozabite na estetiko in harmonijo:

Nenazadnje, ko okrasite vrt, ne pozabite na estetiko in harmonijo. Poskusite si predstavljati celoten videz in občutek, ki ga želite doseči, in izberite okraske, ki so vizualno privlačni in se ujemajo z drugimi elementi na vrtu. Manj je lahko več, zato poskušajte ohraniti uravnoteženo in harmonično okolje.


Pravilna postavitev okraskov na vašem vrtu lahko močno vpliva na celoten vtis in vzdušje. Z upoštevanjem teh praktičnih nasvetov in trikov lahko ustvarite vrt, ki ni le lep in privlačen, ampak tudi funkcionalen in prijeten za bivanje.

Tukaj lahko najdete naš izbor vrtnih okraskov.