Jagodov sladoled
Zdrave jagode
Jagode vsebujejo do 90 % vode, pa tudi vitamine A, B, C, E in K, karoten, folno kislino, minerale kalij, magnezij, fosfor, železo, natrij, mangan in baker, tanine, flavonoide, kisline, ogljikove hidrate, vlaknine , beljakovine, maščobe.
- Čistijo telo, ker vsebujejo vlaknine, ki čistijo črevesje in tako pomagajo pri razstrupljanju celotnega telesa.
- Krepijo imunski sistem in delujejo tudi kot preventiva proti raku
- Imajo protivnetni učinek
- Krepijo srčno-žilni sistem
- Imajo diuretični učinek, izboljšujejo delovanje ledvic in preprečujejo hidracijo
- Ker imajo visok delež vode, pomagajo pri splošni hidraciji telesa, še posebej v vročih dneh
- Kalcij dopolnjuje hranila za kosti, zobe in spodbuja rast las in nohtov
- Železo zagotavlja hematopoezo, primerno za anemijo in slabokrvnost
- Jagode se uporabljajo tudi v kozmetiki, za pozitivne učinke na kožo.
potrebujemo:
1 liter jagod
500 ml smetane za stepanje
1 vanilijev sladkor
malo sladkorja ali medu
Vse sestavine je treba ohladiti. Jagode temeljito očistimo in operemo. Smetano v večji posodi zmešamo skupaj z vaniljevim sladkorjem. V drugi posodi posebej zmešamo jagode in jih vlijemo v pripravljeno stepeno smetano ter premešamo. Če želimo sladoled bolj kremast, lahko dodamo mehko skuto ali beli jogurt. Nalijte v primerno posodo in zamrznite. Sladoled med zamrzovanjem je priporočljivo mešati, da ne nastane kristalov.
Želimo vam dober okus