Banana je eno najbolj priljubljenih sadežev zaradi sladkega okusa in enostavnega lupljenja. Banane so sestavljene predvsem iz vode in ogljikovih hidratov. Vsebujejo zelo malo beljakovin in skoraj nič maščob. Kot večina sadja vsebuje veliko vitaminov – vitamin A, vitamin B6, vitamin B9, vitamin C, a tudi veliko količino elementov v sledovih – kalij, magnezij, baker, železo, mangan, vlaknine.

Za kakovosten spanec pa je pomembno, da vsebujejo snov triptofan. Ta snov pomaga pri nastajanju serotonina, ki deluje kot naravni antidepresiv in lahko zdravi tesnobo in nespečnost, utrujenost, razdražljivost, nemir, jezo in agresijo.

Bananin čaj

  • Banana
  • voda
  • Cimet in med po okusu

Če imamo ekološko banano, jo lahko uporabimo celo in z olupkom, saj vsebuje veliko koristnih snovi. Če pa nismo prepričani, ali so bili pri gojenju uporabljeni pesticidi, lahko olupimo kožo. Banano narežemo na kolobarje in skuhamo v vodi. Vodo bomo uporabili po svojih potrebah in okusu (1-2 kozarca). Kuhajte približno 10 minut in odcedite. Po okusu lahko dodamo cimet ali med. Pijemo približno eno uro pred spanjem.