Čvarki so odlični tudi s kruhom in čebulo. Le segrejte jih v mikrovalovni pečici z malo mazila, da ne ostanejo suhi. Lahko pa jih uporabimo tudi drugače, kajti kdo ne bi poznal mračnega namaza ali godrnjave pagačev.
Širjenje žlindre
potrebujemo:
200 g ocvirkov, 2 trdo kuhani jajci, 1 manjša čebula, 2-3 žličke cele gorčice ter začimbe in sol po okusu.

Zmešamo ocvirke, kuhana jajca in čebulo. Čvarke lahko zmeljemo na mlinčku za meso ali celo na sekači. Po okusu dodamo gorčico in sol ter črni poper. Odlično se poda k domačemu kruhu ali toastu. Poznamo tudi različne variacije – s papriko ali lečo.

Oškvarkové pagáče
potrebujemo:
500 g navadne moke, 250 ml polnomastnega mleka, 100 g kisle smetane, 1 večje jajce, 30 g kvasa, 20 g soli, 10 g sladkorja, 250 g mlete žlindre, črni mlet poper po okusu

V 150 ml toplega mleka dodamo kvas, dodamo žličko navadne moke in sladkorja ter dobro premešamo. Pustimo stati približno 15 minut pri sobni temperaturi, dokler kvas ne vzhaja. V posodo vlijemo preostalo moko, sol in mlet poper, premešamo in dodamo kvas, mleko, smetano, jajca in zamesimo testo. Pokrito s krpo pustimo fermentirati približno 45 minut na toplem.
Testo razvaljamo, namažemo z ostanki in prevedemo. Nato testo ponovno razvaljamo na približno 2 cm in izrežemo kolesca. Grah položimo na pekač obložen s peki papirjem, ga natremo z jajci in pečemo pri 200 °C približno 15 - 20 minut.

Želimo vam dober okus