Črni trn je velik listopadni grm, ki je zelo razširjen v Evropi, Severni Afriki in Mali Aziji. Spomladi zacveti z belimi cvetovi, s katerimi pripravimo zdrav čaj. Jeseni so grmi prekriti z majhnimi modrimi plodovi, ki jih je težko ločiti v koščice, imajo zeleno meso in zelo grenak in kiselkast okus.


Toda to sadje je zelo zdravo. Poleg maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin in beljakovin vsebujejo še vitamine A, B, C in E, organske kisline, organske spojine, flavonoide, tanine, od mineralov pa baker, kalij, železo, fosfor, magnezij, mangan, kalcij. , cink, žveplo, omega 3, omega 6 in omega 9 maščobne kisline.

Učinki


podpira prebavo (izboljša presnovo)
delujejo izkašljevalno in zmanjšujejo vnetje žrela
ščiti pred rakom
čistijo ledvice (čistijo kri, odstranjujejo sol iz telesa)
ohranjajo srce zdravo
razstrupljajo telo

Decokcija črnega trna


Potrebujemo:

200 g sadja
1 liter rdečega vina


Pristop:

Sadeže odpremo in zalijemo z rdečim vinom. V pokriti posodi na majhnem ognju kuhamo 5 minut. Precedimo skozi krpo in prelijemo v steklenico, ki se zapira. Ta decoction pomaga na primer pri črevesnih težavah ali driski.