Sestavine (za 4 porcije):

  • 100 g kakovostne temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
  • 100 g masla
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 30 g gladke moke
  • ščepec soli
  • maslo in kakav za mazanje modelčkov

Postopek:

1. Priprava modelčkov

Najprej segrejte pečico na 200 °C. Pripravite štiri majhne pekače (ramekine) ali silikonske modele za mafine. Dobro jih namastite z maslom in posujte s kakavom, da se kolački ne bodo prijeli.

Model za mafine najdete v naši ponudbi tukaj.

2. Priprava čokoladne zmesi

V loncu ali nad paro stopite čokolado in maslo, mešajte, dokler se lepo ne poveže. Pustite, da se rahlo ohladi.

3. Stepanje jajc

V večji posodi stepite jajca, rumenjake in sladkor, dokler ne dobite rahle, svetlo rumene pene. Ta korak je pomemben, da bodo kolački imeli nežno teksturo.

4. Združitev sestavin

Postopoma vmešajte čokoladno zmes, nato dodajte moko in ščepec soli. Mešajte samo toliko, da se sestavine povežejo.

5. Peka

Čokoladno maso enakomerno porazdelite v pripravljene modelčke. Pecite v predhodno ogreti pečici točno 8–10 minut – zunanja plast naj bo pečena, notranjost pa tekoča.

6. Postrežba

Lava kolačke pustite stati 1–2 minuti, nato jih previdno obrnite na krožnik. Postrezite jih takoj, najbolje s sladoledom iz vanilje, stepeno smetano ali svežim sadjem.

Nasvet za posebno presenečenje:

Za dodaten učinek lahko pred peko v sredino vsakega kolačka vstavite košček karamelne čokolade ali malino – ob prerezu se bo lepo stopila in dodala sladici poseben čar.

Ta recept dokazuje, da razkošna sladica ne rabi biti zapletena. Čokoladne lava kolačke lahko pripravite v samo 15 minutah, a bodo očarali vsakogar. Dober tek!