Medvedji česen je trajnica s podzemnimi čebulicami in podolgovatimi listi, ki dišijo po česnu. Sezona nabiranja listov rastline je zgodnja pomlad. Obstojna pa je kratko, približno dva meseca, saj je ni mogoče sušiti – po sušenju izgubi skoraj vse svoje zdravju koristne snovi.

Vsebuje vitamina B in C, alicin, flavonoide, jod, natrij, kalij, železo, vlaknine, ogljikove hidrate, beljakovine.

Učinki:

  • ima močne antibiotične in antibakterijske učinke
  • krepi imuniteto
  • podpira prebavo in praznjenje
  • čisti črevesje
  • pomaga pri zaprtju, vetrovih ali kronični driski
  • njeno uživanje se priporoča tudi pri zdravljenju bolezni srca in ožilja
  • uporablja za visok krvni tlak
  • pomaga tudi pri bolečih krčnih žilah
  • podpira spomin, znižuje krvni tlak in pomaga tudi pri nespečnosti
  • lajša glavobol
  • uporablja se pri zdravljenju bolezni zgornjih dihalnih poti, kot sta astma ali bronhitis
  • čisti zamašena pljuča in bronhije ter lajša težave z dihanjem