Bešamel je francoska omaka, ki je osnova mnogih drugih jedi in omak. Dodaja se pečenim jedem, kot so lazanje ali sufleji. V naših krajih ji pomagamo kuhati omako iz kopra ali hrena.


potrebujemo:

30 g navadne moke

30 g masla

500 ml mleka

malo soli, črnega popra, mletega muškatnega oreščka


pristop:

V loncu na majhnem ognju stopite maslo. Dobro je uporabiti bolj kakovosten lonec z grobim dnom, da ne zažgemo masla. Nato dodamo moko in ob stalnem mešanju mešamo manj kot 3 minute. Dodamo mleko in mešamo še približno dvajset minut. Glede na to, za kaj potrebujemo to omako in kakšne sestavine imamo, lahko namesto mleka dodamo juho ali smetano za kuhanje. Omako začinimo s soljo in poprom.

Z dodajanjem drobno sesekljanega kopra dobimo koperjevo omako. Samo skuhaj nekaj krompirja in jajce in na mizi imamo okusno kosilo.


Dober tek!