Prvotno bi vrste češenj iskali v vzhodni Aziji in jugovzhodni Evropi, danes pa so razširjene po vsem svetu. Češnje obilno rodijo in imajo v prosti rasti masivno krošnjo. Ptičja češnja in divja višnja sta največ prispevali k nastanku neštetih sedanjih sort. Poznamo okoli 500 različnih sort češenj in okoli 250 sort češenj.

Sadje je sestavljeno iz pulpe in pulpe, ki je sestavljena iz več kot 80% vode. Prisotni so tudi sadni sladkorji. Pomembni so minerali (magnezij, železo, jod, fosfor, cink, kalcij, kalij in silicij) ter vitamini A, B, C, E in P.

Pomen za zdravje

  • ščitijo vezivno tkivo pred encimsko razgradnjo
  • podpirajo izgradnjo kosti in zob
  • imajo pomlajevalne učinke, polepšajo kožo
  • imajo protivnetni učinek
  • podpirajo izločanje sečne kisline in drugih škodljivih snovi, čistijo ledvice
  • vsebujejo organsko vezan jod, ki podpira pravilno delovanje ščitnice
  • koristijo srcu in krvožilnemu sistemu
  • zaradi vsebnosti antocianinov prispevajo k zdravljenju sladkorne bolezni
  • pomagajo pri parodontalni bolezni
  • lajšajo revmatska obolenja sklepov in protin
  • imajo blag odvajalni učinek, delujejo proti zaprtju
  • pomagajo pri zmanjševanju telesne teže
  • krepijo imunski sistem
  • ustvarjajo imunost proti raku

Češenj ni dobro piti z vodo, ker lahko začnejo v prebavilih fermentirati in povzročijo prebavne težave.