Žajbelj vsebuje veliko količino koristnih snovi, kot so vitamini A, C, E in vitamini skupine B, minerale - kalij, kalcij, magnezij, cink in folno kislino. Vsebuje tudi flavonoide, to je antioksidante s protivnetnim delovanjem, saponine, ki delujejo protibakterijsko, protiglivično in protivirusno ter fitoestrogene – naravne hormone, ki pozitivno vplivajo na moški in ženski reproduktivni sistem.
 
 
 
 
Učinki na zdravje:
 
  • Obloge pomagajo pri bolečinah v zobeh in sklepih.
  • Grgranje bo ublažilo vneto grlo.
  • Lajša vnetja.
  • Pozitivno vpliva na prebavo.
  • Preprečuje čezmerno potenje.
  • Pomaga pri prehladu, gripi, astmi in drugih boleznih dihal.
  • Prispeva k zdravljenju ženskih težav.
  • Uravnava neredne menstruacije.
  • Pomagal bo pri vnetju sečil.
  • Pozitivno vpliva na živčni sistem.
  • Odpravite živčnost, stres, izčrpanost.
  • Krepi lase.
 
 
 
 
Žajbelj kot začimbo uporabljamo za meso, divjačino, ribe, omake, sire, za pripravo zeliščnega masla ali paštet. Sveže ali posušene zdrobljene liste lahko dodajamo jedem. Za popestritev zeliščnega masla je priporočljivo uporabiti mešanico žajblja, bazilike ali rožmarina.
 
 
 
 
Tudi tukaj velja vse zmerno. Žajbelj vsebuje zmerne količine tujona, ki lahko povzroči prebavne težave in krče. Na primer, priporočljivo je, da ne pijete več kot tri skodelice čaja iz tega zelišča na dan. Prav tako ga ne smejo uporabljati nosečnice in doječe matere, da se jim ne ustavi proizvodnja mleka. Ni primerna tudi za majhne otroke.