Gojenje

 Uspeva na sončnih, suhih rastiščih z lažjo zemljo, ki dobro prepušča vlago. V idealnih razmerah zdrži nizke temperature, pri gojenju na hladnejših legah pa ga je treba pokriti. Lončnice je treba pustiti, da prezimijo v zaščitenih prostorih. Ko je mokra in težka, postane šibkejša in izgubi vonj. Ni se nam treba bati zorenja timijana. Globoko rez je potreben spomladi in jeseni po cvetenju, sicer močno olesenejo in lažje zmrznejo. Nastajanje mladih poganjkov bomo podprli tudi z rednim pomlajevanjem.

 Kuhinja

 Timijan ima pikanten okus in prijetno aromo. Odlično se poda k rožmarinu. Uporablja se pri pripravi juh iz stročnic ali paradižnikovih juh in omak, na primer za pico. Dodaja se mesnim jedem in divjačini, saj pospešuje prebavo. Sodi pa tudi med zelenjavne jedi in solate, mariniran je v kisu ali olju.

 Zdravje

  •  deluje proti driski, napihnjenosti in vnetju prebavnega trakta
  •  je protivnetno
  •  učinkovit proti bakterijam, glivam, črevesnim protozojem in parazitom
  •  je odličen pri zdravljenju prehladov, kašlja, vnetja grla, vnetja ust
  •  je odlično dezinfekcijsko sredstvo za pljuča
  •  pomaga pri okužbah sečil in mehurja
  •  deluje kot diuretik
  •  spodbuja krvni obtok in proizvodnjo belih krvnih celic
  •  spodbuja regeneracijo kožnih celic med kopanjem

 Timijan čaj

  •  2 žlički posušenega timijana (ali svežega)
  •  1 skodelica vode
  •  med ali sladkor po okusu

 Pripravljamo ga kot klasičen zeliščni čaj. Vztrajamo približno 10 minut in pijemo še toplega.

 OPOZORILO - z vsem zmerno

 Nič ne gre pretiravati in tako je tudi z uporabo timijana za zdravilne učinke. Njegovo prekomerno uživanje lahko povzroči povečano delovanje ščitnice, zato je treba k njegovi uporabi, zlasti v obliki čaja, pristopiti zmerno. Dnevni odmerek ne sme presegati 10 g. Zato se nam ni treba bati uporabiti kot grgranje, v kopeli ali kot začimbo v kuhinji.