Med najpogosteje gojenimi sadnimi drevesi pri nas so jablane, hruške, češnje, slive in, kjer je dovolj toplo, na primer marelice. To tritočkovno obrezovanje jim bo pomagalo pri boljši rasti in večjem pridelku. Predspomladansko rez opravimo februarja in marca, zlasti pri slebah (jablanah in hruškah), v času, ko ni več zmrzali, vendar drevo še nima brstov. Koščičasto sadje običajno režemo po dozorevanju pridelka, pogosto šele avgusta. Izjema so pozno zrele slive - pred obiranjem jih je treba rezati.

1. Čiščenje

Odstraniti je treba vse bolne, zlomljene ali kako drugače poškodovane veje. Odrežemo tudi navpično navzgor obrnjene veje ali poganjke, ki rastejo iz debla in s tem očistimo krošnjo. Vedno odrežemo čim več v bližini veje, iz katere izrašča poškodovana veja.

2. Razsvetljenje

Najprej odstranimo veje, ki rastejo navzdol, do središča drevesne krošnje ali križajočih se vej. Poskušamo ustvariti lepo krono, ki gre iz središča drevesa. Lahko opravimo pregled in preverimo, kako izgleda krona. Nato odstranimo veje, ki med seboj tekmujejo za rast, rastejo z istega mesta ali rastejo vzporedno druga z drugo. Vedno pustimo veje, ki so bolj zdrave in tvorijo boljši kot do središča drevesa (v pomoč je primerjava kotov z urinimi kazalci – na 2 ali 10 uri). Ob pravilni osvetlitvi mora med vejami ostati od 15 do 30 cm praznega prostora. Tanjše kot so veje, bližje so si lahko.

3. Okrajšava

Pri starejših drevesih ta korak ni potreben, mladim drevesom pa bo pomagal preprečiti, da bi se dolge veje zlomile pod težo plodov, veje se bodo odebelile in podprla rast nižjih vej. Ni priporočljivo za starejša drevesa. Mlade poganjke preprosto obdelamo približno 20 odstotkov njihove dolžine. Režemo vedno tik nad popkom, ki gre tja, kamor želite, da veja raste naprej.