Mednarodni dan otroka praznujejo v več državah 1. junija. Datum je povezan s 1. junijem 1925, ko je potekala Ženevska svetovna konferenca o blaginji otrok, pa tudi festival zmajevih čolnov v San Franciscu, ki je izpostavil kitajske sirote. V zvezi s temi dogodki in tudi pobijanjem otrok med drugo svetovno vojno je Mednarodna demokratična federacija žensk leta 1949 razglasila dan zaščite otrok.


ZN pa so uvedli tudi datum 20. november, ko je Generalna skupščina ZN sprejela Deklaracijo o otrokovih pravicah (1959) in Konvencijo o otrokovih pravicah (1989). Svetovni dan otroka, ki ga priporočajo ZN, praznujejo na primer v Franciji, Španiji, Finski, Švedski, Švici, Hrvaški, Sloveniji, Srbiji, Grčiji, Cipru, Kanadi, Izraelu, Južni Afriki, Egiptu in Združenih arabskih emiratih.

V drugih državah ta dan praznujejo, na primer 23. aprila 1920 v Turčiji. V ZDA dan otroka praznujejo drugo nedeljo v juniju, v Veliki Britaniji in Španiji drugo nedeljo v maju, na Japonskem 5. maja, na Madžarskem zadnjo nedeljo v maju, v Nemčiji in Avstriji 20. septembra, v Avstraliji pa je jeseni nacionalni teden otroka.


Pojdimo torej z otroki na izlet ali preživimo ta dan na vrtu, ob vodi ali v gozdu, a največkrat skupaj.