Znana lesena ograja je stalna klasika, ki jo lahko pameten mojster naredi za malo denarja. Da pa bi zdržala dolgo, je treba vanj redno vlagati, predvsem čas in malo denarja. Vsakih 5 let naj bi potekalo njegovo splošno vzdrževanje - popravilo poškodovanih delov, površinska obdelava in nova impregnacija ali premaz.


Druga možnost je plastična ograja. Ne gnije in ne korodira, zato zdrži zelo dolgo brez dodatnih predelav, vzdrževanje pa je zelo preprosto. Ima številne možne modifikacije in dizajne – od preprostih plošč do imitacije žive meje ali trave. Pogosto se uporablja kot robnik za trate in gredice.


Vsi poznajo tudi žično ograjo. Na izbiro imamo veliko različic mreže, ki jih lahko uporabimo. Veliko kategorijo predstavljajo pocinkane mreže, ki so cenejše, vendar jih je treba barvati in plastificirane mreže, ki niso samo pocinkane, ampak tudi prevlečene s plastjo plastike. Njegova uporaba je vsestranska, vendar ne zagotavlja zaščite pred zunanjim svetom ali kakršne koli zaščite pred hrupom. Za povečanje vidne pregrade se lahko uporabi zaščitna mreža ali ponjava, ki sega čez samo ograjo in ima lahko prepustnost običajno 50-90%.


Živa meja je idealna možnost, če potrebujete zaščito pred hrupom in očmi mimoidočih, vendar je zelo težko in dolgotrajno. Zanjo je treba skrbeti, rezati in oblikovati tako, da lahko čim hitreje in čim dlje opravlja svojo funkcijo. Pogosto se uporablja ograja iz tuje ali tise, ki ne odpade in bo zato služila tudi pozimi. Če pa želite uporabiti tudi živo mejo, jih lahko posadite tudi iz grmovne aronije ali podobnih gozdov.


Kamnite ali zidane ograje imajo zelo visoko nabavno ceno, vendar imajo prednost skoraj nič vzdrževanja.