Emajliranje poznajo že tisočletja – na primer na Kitajskem, v Indiji, Egiptu. Sprva so ga uporabljali pri izdelavi nakita, šele mnogo kasneje so začeli emajlirati posode za vodo in drugo posodo.


Emajl je silikatna talina, sorodna steklu, pa tudi porcelanu, ki na kovini ustvari celovit zaščitni premaz gladkega in sijočega značaja. Temperatura žganja v peči je točno na meji med steklom in porcelanom. Čeprav je sklenina krhka, lahko preživi stotine let, ne da bi spremenila svojo barvo ali lesk. Njegova prednost je velika odpornost, dolga življenjska doba in enostavno vzdrževanje. Lahko se uporablja tudi za indukcijo ali v pečici. Če površina emajla ni poškodovana, jo lahko pomivate tudi v pomivalnem stroju.


Nega emajlirane posode:

Najpomembnejše je:

  • med uporabo bodite previdni, da preprečite praske na emajlirani površini
  • med čiščenjem in vzdrževanjem ne uporabljajte abrazivnih sredstev ali žičnih krtač
  • upoštevajte navodila za uporabo in navodila proizvajalca


Emajlirano posodo pred prvo uporabo temeljito operite s toplo vodo z nevtralnimi, neagresivnimi in neabrazivnimi čistili. Operite ga tudi po vsaki uporabi.

Pri vzdrževanju in uporabi emajlirane posode ne uporabljajte ostrih kovinskih predmetov, ki bi lahko poškodovali njeno površino. Priporočljiva je uporaba le lesenih, teflonskih ali silikonskih kuhinjskih pripomočkov.

Vroče posode nikoli ne ohlajajte močno - plast emajla bi lahko počila in se odluščila. Emajl je dovzeten za mehanske poškodbe in drobljenje.