Navadni rman (Achillea millefolium) je zelo razširjena zel, ki raste na nepokošenih travnikih, vrtovih, pa tudi v goščavah od maja do septembra. Cvetove in liste nabiramo ob sončnih dneh in jih sušimo v dobro zračnem prostoru ali v posodi z luknjami.

Aktivne snovi, ki jih vsebuje rman, so na primer eterično olje, grenčine, holin, čreslovine, apigenin, sluzne snovi, inulin, kisline, eterična olja, flavonoidi, azulen, ogljikovi hidrati, vlaknine.

Njegovi učinki in uporaba

Deluje antispazmodično in diuretično, pomaga pri bolečinah v žolčniku in menstrualnih težavah. Deluje protivnetno. Izboljšuje prebavo, blaži želodčne krče, je odličen pri zgagi.
Čaj je primeren pri motnjah prebave, želodca, jeter, žolča, za spodbujanje apetita, lajšanje napihnjenosti in visokega krvnega tlaka.

Sedeča kopel pomaga pri menstrualnih motnjah, hemoroidih, srbenju nožnice, kot obkladek je odlična pri poškodbah, le da jo nanesete na rane, izboljša celjenje in deluje protivnetno, lajša bolečine pri krčnih žilah.


Čaj

1 čajna žlička posušenega navadni rman
250 ml vode

Pokrijte  navadni rman z vrelo vodo in pustite, da se napolni 8-10 minut. Ta čaj pijte vroč 2-krat na dan, najbolje eno uro po obroku. Za zunanjo uporabo (obkladki, čiščenje mastne kože) lahko dodamo več zelišč.

A vse vedno velja zmerno – pretirana uporaba lahko povzroči glavobole in letargijo. Navadni rman in ljudje, ki trpijo za bradikardijo, imajo težave s strjevanjem krvi ali imajo ledvične bolezni, ne smejo uporabljati lestve. Med polaganjem navadni ni priporočljivo pitje kave in alkohola.