1. Upoštevajte njihovo velikost in značilnosti rasti:

Pri izbiri mesta za drevesa je pomembno upoštevati njihovo velikost in značilnosti rasti. Nekatera drevesa lahko zrastejo zelo visoko in široko, druga pa lahko ostanejo majhna in kompaktna. Upoštevajte razpoložljiv prostor na vašem vrtu in izberite drevesa, ki se bodo ujemala z okoljem in ne bodo motila drugih rastlin ali struktur.

2. Upoštevajte njihovo funkcijo in namen:

Preden posadite drevesa, se vprašajte, kakšno funkcijo naj imajo v vašem vrtu. Nekatera drevesa lahko služijo kot drevesa v senci za zaščito pred soncem, druga lahko dajejo sadje ali rože, tretja pa lahko služijo kot okras. Upoštevajte njihov namen in jih postavite na vrt tako, da najbolj ustrezajo vašim potrebam in željam.

3. Postavite jih ob upoštevanju orientacije in sončne svetlobe:

Pri postavljanju dreves na vrt upoštevajte njihovo orientacijo in sončno svetlobo. Nekatere vrste dreves potrebujejo več sončne svetlobe, medtem ko imajo druge raje senčna mesta. Drevesa postavimo tako, da dobijo potrebno količino sonca in da na njihovo rast in zdravje ne vpliva pomanjkanje ali presežek sončne svetlobe.

4. Razmislite o njihovi dolgoročni rasti in razvoju:

Pri načrtovanju postavitve dreves v vrtu je pomembno razmišljati o njihovi dolgoročni rasti in razvoju. Nekatera drevesa lahko rastejo zelo hitro in potrebujejo redno vzdrževanje in obrezovanje, druga pa lahko rastejo počasi in potrebujejo manj nege. Upoštevajte bodočo rast in razvoj dreves ter jim zagotovite dovolj prostora in pogoje za zdravo rast.

5. Upoštevajte njihov vpliv na okolico:

Nazadnje, ko postavljate drevesa na svoj vrt, upoštevajte njihov vpliv na okolico. Nekatera drevesa imajo lahko agresivne korenine, ki lahko poškodujejo vrtne poti ali temelje zgradb, druga pa lahko privabijo škodljivce in bolezni. Upoštevajte njihov vpliv na okolico in zagotovite, da njihova namestitev ne škodi drugim rastlinam ali strukturam na vrtu.

Odločitev, kako blizu zgradb, domov in hišnih oken posaditi drevesa, je odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto drevesa, njegovimi rastnimi značilnostmi, velikostjo zgradbe in vašimi željami. Tukaj je nekaj splošnih smernic:

  • Oddaljenost od konstrukcije: Priporočena razdalja med drevesom in konstrukcijo je običajno vsaj polovica do ene tretjine višine drevesa. To pomeni, da če je drevo visoko 6 metrov, naj bo od objekta oddaljeno vsaj 2 do 3 metre.
  • Oddaljenost od oken: Drevesa, ki so postavljena preblizu oken, lahko povzročijo težave s senčenjem in omejijo količino svetlobe, ki vstopa v hišo. Priporočena razdalja od oken je običajno vsaj 5 do 6 metrov, da zmanjšate te težave.
  • Rastne značilnosti dreves: Rastne značilnosti določene drevesne vrste so pomembne tudi pri odločanju o oddaljenosti od zgradb in hiš. Drevesa s hitro rastjo ali agresivnimi koreninami je treba postaviti dlje od objektov, drevesa s počasnejšo rastjo in manj invazivnimi koreninami pa bližje.
  • Varnostni vidiki: Poleg estetskih in funkcionalnih vidikov je pomembno upoštevati tudi varnostne vidike. Drevesa, postavljena preblizu objektov ali domov, so lahko izpostavljena tveganju poškodb zaradi vremenskih razmer, kot so močne nevihte.

Postavitev dreves na vašem vrtu je pomembna odločitev, ki lahko vpliva na celoten videz in funkcionalnost vrta. Če upoštevate te praktične namige in nasvete, lahko drevesa pravilno postavite tako, da bodo najbolj ustrezala vašim potrebam in željam ter prispevali k lepoti in zdravju vašega vrtnega raja.

Če boste sadili drevesa, vam bo morda v pomoč naš sortiment za vrt.