Črni bezeg je najpogostejša vrsta grmovnic v srednji Evropi. Je nezahteven grm, ki zraste od 2 do 8 metrov. Bezeg je odporna proti zmrzali in uspeva v polsenci, na gozdnih jasah, od nižin do pogorja, podobno pa tudi na sekundarnih rastiščih ob ograjah, hišah ali posekah. Raste na svežih, s humusom bogatih, ohlapnih ali ilovnatih, s hranili in predvsem z dušikom bogatih tleh.
 
Cvetovi vsebujejo eterično olje, vitamine B, C, flavonoide, eterično olje masla, saponine, organske kisline in tanine. Plodovi so bogati z maščobami, ogljikovimi hidrati, beljakovinami, vlakninami, vitamini A, B, C, železom, natrijem, kalijem, pektinom, grenkobo, jabolčno kislino in eteričnimi olji.
Učinki in uporaba

  • močna imunska podpora, ščiti celice pred radikali
  • protivirusni, antibakterijski učinki
  • antiseptični in razstrupljevalni učinki
  • blagi učinki antibiotikov
  • podpira potenje (gripa…)
  • podpirajo prebavo, čistijo prebavni trakt
  • odpravlja zaprtje, uravnava blato
  • odpravlja napenjanje in bolečine v trebuhu
  • ohranja zdrava dihala
  • odpravlja vnetje, kašelj in sluz
  • deluje na vneto grlo in laringitis
  • primerno za prehlad, gripo, alergije, bronhitis
  • diuretični učinek, čisti ledvice in sečila
  • sprošča sečno kislino iz telesa
  • odpravlja bolečine v sklepih (revmatizem, protin, vnetje sklepne kapsule), primeren je za krčne žile
  • pomirja živčni sistem
  • odpravlja stres
  • lajša bolečine in krče (migrena, trebuh)
  • podpira celjenje kože (izpuščaji, ekcem, poškodbe, opekline)
  • dezinficira in pospešuje celjenje kože
  • obkladke uporabljamo za krepitev mišic in mišičnih bolečin po vadbi

Cvetove nabiramo junija in julija in iz njih pripravimo odličen osnovni sirup, lahko pa jih spečemo, na primer, zavite v palačinko.

Plodovi osnove vsebujejo strupen sambunigrin, zato so blago strupeni in jih je treba pred uživanjem toplotno obdelati. Po segrevanju jih je mogoče brez težav uporabljati. Najbolj primerna in razširjena oblika uporabe je proizvodnja marmelade in marmelade. Zorijo od avgusta do septembra.
 
Sirup
potrebujemo
40 cvetov
3 limone
1.250 g sladkorja
2,5 litra vode
1 čajna žlička citronske kisline
 
Pripravimo vodo, ki jo zavremo in ohladimo. Iztisnite sok ene limone, olupite drugi dve in narežite na kolobarje. V ohlajeno vodo damo cvetove, sok in narezane limone. To zmes pokrijemo in pustimo stati v hladilniku približno en dan. Nato zmes precedimo skozi gosto cedilo ali gazo v lonec. Dodamo sladkor, citronsko kislino in kuhamo. Mešanico zavremo in kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi in tekočina postane sirupasta. Še toplega ga nalijemo v segrete steklenice, da ne počijo. Shranimo v temnem in hladnem prostoru.