Pri nas razširjene vrste, Chaenomeles japonica, Chaenomeles speciosa in njihov hibrid Chaenomeles x superba, se večinoma gojijo kot okrasne solitera na vrtovih. Lahko pa jih vidimo tudi kot del žive meje, ker so razmeroma goste. Čeprav so listopadni, imajo poleti in jeseni lepo sijoče liste.
 
Zrastejo v višino od 1 do 1,5 metra (nekatere sorte tudi do 2 metra) in od aprila do maja zacvetijo s čudovitimi cvetovi v rdečih odtenkih. Je nezahtevna rastlina, ki lahko prenese visoke zmrzali (-26 ° C). Priporočljivo ga je posaditi na sončno lego, najbolje na pobočje. Preliv zahteva le povprečje.
 
Chaenomeles je tujerodec, zato je treba na vrtu ali soseščini posaditi več osebkov. Plod je aromatična, rumena ali rumeno zelena malva, velika približno 4 do 5 cm. Trgatev poteka septembra in oktobra, ko plodovi porumenijo.
 
Ker so aromatični sadeži precej trdi in kisli, jih ne uživamo neposredno, ampak jih pripravljamo na primer aromatične sirupe, pireje, kompote, marmelade, vina ali likerje. So dragocen vir vlaknin in pektinov, pa tudi vitamina C (50 - 100 mg / 100 g sadja). Njihovi aromatični izvlečki se uporabljajo kot aroma za sladoled in jogurt.
 
 
Iz njega lahko pripravimo tudi čaj:
 
potrebujemo:
 
1 sadje chaenomeles
 
listi mete ali žajblja
 
vrelo vodo
 
med ali sladkor po okusu
 
 
Dobro oprane in narezane kenomele skupaj z listi rastline, ki jo imamo radi, prelijemo z vročo vodo in pustimo stati približno 10 minut. Po okusu dodajte med ali sladkor.